עבודה עם תת מודע?
עבודה עם תת מודע?
למה צריך את זה? מי אומר שזה קיים?
ליקטנו כמה נקודות חשובות מכתבה מעניינת שפורסמה ב –7 ימים – גיליון 2583 - כתבה המבהירה לנו את קיומו המדעי של התת המודע ואת חשיבות העבודה על המקום הזה – מקום שנסתר מעיננו, אך משפיע עמוקות על ההחלטות שלנו בפרט ועל חיינו בכלל.
אז מה אומרים המחקרים?
"במחקר של פרופ' היינס, שפורסם בכתב העת המדעי "Nature Neuroscience" הנבדקים חוברו לסורק מוח והיו אמורים להחליט, לפי התמונות שהוצגו על צג המחשב שמולם, אם ללחוץ על מקש א' או על מקש ב'. הנבדקים חזרו פעמים מספר על הניסוי"
ממצאים:
בכל המחקרים של היינס עלתה אותה תצפית – בעוד הנבדק מתלבט במה לבחור, הוכיחה סריקת המוח שכבר החליט! בכל הניסויים, ההחלטה של הנבדקים נתקבלה טרם היו מודעים לה.
"בניסוי מפורסם אחר שערך מדען המוח פרופ' בנג'ימן ליבט שעבד כחוקר מוח חוברו הנבדקים לאלקטרודות במעבדה, הנבדקים התבקשו להזיז את היד מתי שירצו, באופן ספונטני
שירגישו דחף להזיזה. ליבט מצא כי טרם הזיז הנבדק את ידו, הראו האלקטרודות שהיו מחוברות פעילות חשמלית מוגברת באזור מוח המוכר כ"פוטנציאל התכוננות"
כלומר טרם מתקבלת החלטה מתרחשים תהליכים פנימיים המוכיחים כי המוח יודע הרבה לפנינו מה אנו עומדים לעשות"..
מחקרים רבים שנעשים לאחרונה ומשווים בין פעולות של בני אדם לבין סריקות המוח שלהם בזמן אמת במעבדה מראים יותר ויותר כי בעוד אדם מתלבט במה לבחור – לצאת מזוגיות, לעבור דירה, להחליף מקום עבודה וכד' – המוח למעשה כבר שיקלל, עיבד והחליט – כן, עוד טרם מודע האדם לעניין.
אם כך, האם החשיבה שלנו רציונאלית? לא ממש.
"פרופ' כהנמן טוען כי יש שתי מערכות חשיבה:
סיסטם 1 - איטית ומדויקת
סיסטם 2 – מהירה, אינטואיטיבית רגשית- מע' זו עפ"י כהנמן עשויה להטעות"
יש הסבורים כי זה לא כזה דיכוטומי והמערכות הללו עובדות יחדיו.
פעמים רבות נתונים מדויקים (סיסטם 1) מראים לנו כי עלינו לבחור ב-א' ובכל זאת איננו מבצעים את הבחירה כיאה לנתונים.. ניכר כי שיקולים פנימיים ונסתרים משפיעים על קבלת החלטות ונשזרים פנימה אל תוך השיקולים ההגיוניים.
פעמים רבות הבחירה נוגדת את הרציונל, את ה"נכון" וה"מתאים" ואז ישנו שימוש ברציונליזציה ואינטלקטואליזציה (מנגנוני הגנה) כדי להסביר בצורה הגיונית, בחירה לא הגיונית..
הבחירה הלא הגיונית נשענת על עיבודים פנימיים שונים שעושה המוח, על הרגלים, אמונות, התניות וכד' ומבין, באופן שלא מודע לנו, למה עדיף לו א' ולא ב'...
הבעיה
ישנה בעיה כשההחלטות שעושה הפרט הן החלטות שגויות והוא שוב ושוב משחזר יחסים קשים ותוצאות לא רצויות, אם כך, זה המקום לעבודה על תת המודע, זיהוי ושחרור אמונות מעכבות, אלה עשויים להביא שינוי לשקלול הפנימי שעושה המוח.
תת מודע והמגמה לפסיכותרפיה הוליסטית
אצלנו במגמה מוקנים כלים שונים לעבודה עם תת מודע – פענוח ציורים, קלפים טיפוליים, דמיון מודרך, הילינג וכד'..העבודה עם כלים אלה מאפשרת שחרור אמונות מגבילות ומעודדת את המוח לשקלול אחר.